Beginnen met affiliate marketing in 2024? Het 10-stappenplan

Gepubliceerd door Casper van Vliet op

affiliate marketing beginnen

Wil jij beginnen met affiliate marketing? Begrijpelijk. Je hebt vast al gehoord over de vele voordelen van affiliate marketing. Zo heb je geen eigen product nodig en kun je op de automatische piloot online geld verdienen.

Klinkt heerlijk toch?

Ik ben al zo’n 3 jaar geleden begonnen met affiliate marketing en deel mijn resultaten, ervaringen en stappenplan in dit artikel. Na het lezen van dit artikel kan ook jij direct beginnen met affiliate marketing. Ongeacht je technische kennis, ervaring of leeftijd.

Zolang je de beschikking hebt over een laptop of computer met internetverbinding kun je starten.

Ik heb al heel wat beginners gecoached en geholpen om succesvol te worden met affiliate marketing, dus ik weet ondertussen welke stappen cruciaal zijn.

Neem dit ultieme stappenplan dus goed door, want zo voorkom je de meest gemaakte beginnersfouten en vergroot je jouw kans op succes!

1. Voorbereiding: weet waar je aan begint

Een goed begin is het halve werk. En dat geldt ook als je start met affiliate marketing. Ik raad je aan om eerst over een aantal zaken na te denken voordat je start als een kip zonder kop. Dat vergroot je succes namelijk.

1.1. Weet wat affiliate marketing inhoud

Allereerst dien je natuurlijk te weten waar je precies aan begint. Waarschijnlijk heb je al een idee van wat affiliate marketing is, maar ik zal het nogmaals bondig uitleggen.

Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van anderen, in ruil voor commissie.

Jouw affiliate link zorgt ervoor dat er een cookie wordt opgeslagen bij de persoon die erop heeft geklikt. Hierdoor kan er gemeten worden of deze persoon een aankoop doet binnen een bepaalde periode.

Als jij een product promoot en iemand schaft het product aan via jouw affiliate linkje, wordt jij beloont met een bepaald percentage van het aankoopbedrag. Welk percentage dat is verschilt.

Het promoten kun je doen op een website, maar ook op een social media kanaal, of zelfs via whatsapp.

In dit artikel richten wij ons voornamelijk op het promoten van producten of diensten via een website. Simpelweg omdat dit het meest duurzame verdienmodel is. Daarnaast is dit het gemakkelijkst op te schalen en is de potentie het grootst.

1.2. Stel je doelen

Ik raad je aan om voor jezelf helder te hebben wat jouw doelen zijn. Hiermee voorkom je dat je blind begint en werk je doelgerichter naar je doelen toe.

Waarom wil jij starten met affiliate marketing?

Is het omdat je jouw huidige baan op termijn wilt opzeggen? Wil je in het buitenland wonen en locatie onafhankelijk werken? Wil je een passief inkomen opbouwen of een extra inkomstenbron?

Schrijf voor jezelf op wat je doelen zijn en maak de bedragen die je wilt verdienen concreet. Dit gaat je helpen om sneller succes te bereiken.

1.3. Maak een werkschema

Als je volgens een vast schema werkt ben je vele malen effectiever in het werk dat je doet.

Ga dus na hoeveel tijd je overhebt. Misschien heb je momenteel nog een 9-5 baan en wil je in de avonduren aan je affiliate business werken. Dat is natuurlijk prima, maar maak dan wel een gedegen planning.

Want ook een goede planning is het halve werk. Je krijgt hierdoor meer gedaan, in minder tijd. En ook geeft het je rust in je hoofd, omdat je weet waar je aan toe bent.

1.4. Geloof in jezelf

Zonder al te zweverig te worden, is het belangrijk om in jezelf te geloven.

Het klinkt misschien als een open deur, maar alles valt of staat hierbij. Dit is misschien nog wel belangrijker dan je kennis in het begin.

Waarom?

Omdat als je met affiliate marketing begint, in het begin hoogstwaarschijnlijk nog niets gaat verdienen. Het is even doorzetten en volhouden totdat je de eerste commissies begint te verdienen.

Als je er volledig in gelooft dat jij jouw doelen gaat waarmaken, is de kans veel groter dat je het volhoudt en doorzet.

2. Kies een winstgevende niche

Een ”niche” is in (online) marketing termen een ander woord voor ”markt” of ”branche”. Het is van groot belang dat je de juiste niche uitzoekt als je begint met affiliate marketing.

Want als je begint in de verkeerde niche, zul je er uiteindelijk weinig tot niets mee verdienen. Ik heb dit al vaak genoeg verkeerd zien gaan.

Neem daarom de tips hieronder goed door, zodat je direct in de juiste markt start.

2.1. Het belang van de juiste niche kiezen

beginnen affiliate marketing juiste niche kiezen

Ik zal je het belang uitleggen aan de hand van een praktijkvoorbeeld.

Stel dat Piet een website maakt over boeken. Hierin maakt hij reviews over boeken en maakt hij artikelen zoals ”de beste boeken voor ondernemers”. Deze artikelen beginnen te ranken in Google. Bezoekers kopen boeken via de website van Piet. Alleen kost een boek gemiddeld zo’n 25 euro. En de commissie hierop is gemiddeld 3%. De commissie per verkoop is dus gemiddeld zo’n €0,75.

Piet moet dus heel wat verkopen doen om te leven van zijn affiliate inkomsten.

Jan die pakt het anders aan. Hij besluit TV’s te promoten. Niet alleen zijn er meer onderwerpen om over te schrijven in de TV-niche, ook kosten de producten stukken meer. Gemiddeld zo’n €500,-. De commissie ligt ook rond de 3%. Jan verdient dus €15 euro per verkoop. Dat is 20 keer meer dan Jan. En dat terwijl ze er even veel werk in hebben gestoken.

Naast de grootte van de commissies en de verkoopprijzen, zijn er meer factoren die cruciaal zijn. Denk aan:

 • Hoeveel concurrentie is er in de niche?
 • Hoeveel zoekwoorden zijn er en wat zijn de zoekvolumes?
 • Bestaat de niche over een aantal jaren nog steeds?
 • Is de niche seizoensgebonden?

2.2. Hoofdniche, sub niche of micro niche

Daarnaast is het goed om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten niches.

Zo kun je kiezen tussen een hoofdniche, sub niche of micro niche. De hoofdniche kun je zien als een hoofdcategorie. Denk bijvoorbeeld aan de niche ”’huisdieren”.

Een sub niche is een subcategorie daarvan. Bijvoorbeeld ”honden”.

En een micro niche zou bijvoorbeeld een bepaald hondenras kunnen zijn.

Je zult begrijpen dat hoe ”dieper” je gaat, hoe minder concurrentie er doorgaans zal zijn. Aan de andere kant zijn er ook minder mensen die ernaar zoeken.

Dat is dus de nuance die je moet maken.

2.3. Rode vlaggen en waarschuwingssignalen

Er zijn een aantal rode vlaggen bij het uitzoeken van een niche. Soms lijkt het alsof je de perfecte niche hebt gevonden, maar één van deze signalen kan toch nog roet in het eten gooien.

En je kunt er maar beter op tijd achter komen, voordat je al je kostbare uurtjes voor niets gaat spenderen.

Is jouw niche bijvoorbeeld een hype? Dan zou ik er niet aan beginnen. Denk bijvoorbeeld aan de ”Fidget spinners” die enkele jaren terug ineens mega populair waren. Nu zoekt er niemand meer naar.

Had je in die tijd er een site over gemaakt? Dan is die site nu nutteloos. Ik zeg niet dat meegaan op een hype verkeerd is, maar wees hier in elk geval wel bewust van.

Daarnaast moet je goed kijken of je in Google kunt scoren met content.

Zie jij op jouw potentiële zoekwoorden alleen maar webshops ranken en geen informatieve artikelen? Dan is de kans groot dat jij met een affiliate website niet gaat ranken. Tenzij de reden is dat er momenteel geen andere affiliate websites actief zijn uiteraard. Dat is aan jou om uit te zoeken.

Zo zijn er nog een aantal cruciale rode vlaggen en waarschuwingssignalen bij het uitzoeken van de ideale niche. Ik deel ze allemaal in mijn cursus Affiliate Marketing Mastery.

2.4. Realistische schatting maken van potentieel

realistische_schatting_maken_van_potentieel

Voordat je een website gaat maken over een bepaald onderwerp, wil je het potentieel van de niche weten. Zowel qua bezoekersaantallen, als qua inkomsten.

Je wilt namelijk wel geld verdienen met je website. Dat is waar je het voor doet.

Allereerst voer jij jouw ”hoofd zoekwoord” in op een zoekwoorden tool. Daarop kun jij zien hoeveel mensen er maandelijks naar zoeken. Daarnaast wil je weten hoeveel aanverwante zoektermen er zijn.

Voorbeeld:

Je wilt een website maken over het onderwerp beste televisies.

Het zoekwoord ”beste TV” heeft 1900 zoekopdrachten per maand

Daarnaast zijn er aanverwante zoektermen zoals:

 • beste tv merk – 390 zoekopdrachten per maand
 • beste tv voor ps5 – 390 zoekopdrachten per maand
 • beste 43 inch tv – 390 zoekopdrachten per maand
 • en nog veel meer..

Je stelt alle relevante zoekopdrachten samen en gaat na of het voor jou mogelijk is om daarop te ranken. Is er niet te veel concurrentie? Ranken er momenteel andere affiliate websites? Kan ik een betere pagina maken?

Als je in de top 3 kunt komen, kun je minimaal 30% van de kliks van de maandelijkse zoekopdrachten van dat zoekwoord verwachten.

Afhankelijk van het soort artikel dat je maakt, klikken er bijvoorbeeld 40% van je bezoekers op jouw affiliate links.

En stel dat 10% van al die mensen die klikken een TV koopt.. Dan kun je het rekensommetje vrij eenvoudig maken.

In Affiliate Marketing Mastery leg ik jou exact uit hoe je een realistische schatting maakt van het potentieel, zodat je zeker weet dat je de juiste niche uitzoekt.

2.5. Good cop, bad cop

affiliate marketing niche kiezen good cop bad cop

Deze strategie helpt jou om zo objectief mogelijk naar de niche te kijken. De strategie werkt als volgt:

Zoek iemand uit die de rol van ”bad cop” wilt oppakken.

Jij bent zelf de good cop.

Jullie maken beiden apart van elkaar een schatting van het potentieel en bekijken beiden of er eventuele rode vlaggen zijn. Redenen om niet voor de niche te kiezen dus. Ook bekijken jullie de redenen om juist wel voor deze niche te kiezen.

Zodra jullie klaar zijn, weerleggen jullie de punten en onderbouwen jullie die aan elkaar. Belangrijk is om de discussie en het niet te snel met elkaar eens te zijn.

Uiteindelijk kom je als het goed is tot een zo objectief mogelijke beslissing of de niche het waard is, of niet.

Mocht je nou niemand kunnen vinden die de rol van bad cop kan bekleden? Geen nood aan de man, je kunt deze rol ook zelf innemen. Alleen is het lastiger om objectief te blijven in dat geval.

2.6. Wat zijn de meest winstgevende niches?

meest winstgevende niches affiliate marketing

Ik ga hier niet alle winstgevende niches prijsgeven. Daarvoor zul je mijn cursus moeten volgen, waarin ik die deel.

Maar om je een tipje van de sluier te geven zal ik een aantal voorbeelden delen:

 • Zonnepanelen: zonnepanelen zijn populair, een groeiende markt en er wordt veel naar gezocht. Daarnaast is de aanschafprijs hoog en zijn kopers veelal op zoek naar meer informatie alvorens men zonnepanelen aanschaft. Bovendien lijkt het erop dat zonnepanelen de komende jaren niet zullen verdwijnen.
 • Verzekeringen: een nieuwe klant is voor een verzekeringsmaatschappij veel geld waard. Men blijft gemiddeld jarenlang lid en betaald een maandelijks bedrag. Het is niet gek om bijvoorbeeld 10 jaar lang bij dezelfde zorgverzekeringsmaatschappij te zitten. Hierdoor weet je dus dat een klant veel waard is voor de maatschappij en daarom belonen ze hun affiliates met hoge commissies.
 • Elektronica, zoals televisies: TV’s heb ik nu al een aantal keren aangehaald als voorbeeld. Het is een hoog geprijsd product en ze zijn populair. Vrijwel ieder huishuiden heeft er namelijk wel een.
 • Honden: het is algemeen bekend dat men veel geld overheeft voor hun huisdieren. Hondenbaasjes hebben veel voor hun hond over. Ze willen het beste voer, het leukste speelgoed en het beste materiaal. Bovendien hebben veel mensen een hond, wat het een grote niche maakt. Een kanttekening is dat de producten niet heel hoog geprijsd zijn. Maar de hoge zoekvolumes maken dat goed.
 • Online geld verdienen: steeds meer mensen willen online geld verdienen en een (extra) inkomstenbron opbouwen. Er komen steeds meer verdienmodellen bij, waardoor je veel producten kunt promoten. Denk bijvoorbeeld aan cursussen. Omdat de marge op digitale producten zoals een cursus hoog is, liggen de commissies ook hoger.

Hoe weet je nou of een niche winstgevend is? Kijk daarvoor naar een combinatie van de zoekvolumes, de aanschafprijs en de marges op de producten.

Vaak kun je online bijvoorbeeld al verkoopcijfers vinden, waardoor je een idee hebt van hoeveel de producten verkocht worden. Ook kun je al uitzoeken of er affiliate programma’s zijn die je kunt promoten en hoe hoog de commissies liggen.

Daarnaast kun je jezelf de vraag stellen of het product ook online verkocht wordt. Zo kun je al vrij snel de conclusie trekken of een niche winstgevend is of niet.

3. Domeinnaam kiezen & hosting registreren

Heb je de ideale niche gevonden? Dan is het tijd om een domeinnaam te bedenken en deze op de hosting te zetten. Hieronder vind je het stappenplan.

3.1. Maak een lijst van potentiële domeinnamen

Een goede domeinnaam heb je vaak niet in een paar minuten uit je duim gezogen. Bovendien moet de domeinnaam nog maar net vrij zijn. Je zult je verbazen hoeveel er al bezet zijn.

Het beste is daarom om een brainstorm sessie te doen en al je ideeën te noteren.

Belangrijk is dat de domeinnaam idealiter:

 • niet te lang is
 • uit maximaal 2 woorden bestaat
 • geen streepjes bevat
 • betrekking heeft op de niche waarop je je richt
 • eindigt op .nl (als je in de Nederlandse markt actief wordt)

3.2. Kies de beste domeinnaam uit

Werp na een onderbreking nogmaals een blik op de lijst die je gemaakt hebt en kies de beste domeinnaam uit.

Blijf hier niet te lang in hangen en vraag eventueel de mening van anderen.

Belangrijk is wel dat de domeinnaam nog vrij is. Dat kun je onder andere hier checken.

3.3. Kies de hostingprovider en het pakket

Daarna is het zaak om je hostingprovider te kiezen en het bijbehorende hostingpakket.

De hosting is eigenlijk de server waar je website op draait. Het technische daarvan hoef je niet te weten. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat de hosting je snelheid bepaald en ervoor zorgt dat je website online staat.

Er zijn veel goede hostingpartijen en de verschillen zijn doorgaans niet heel groot. Qua prijs-kwaliteitverhouding zou ik zelf kiezen voor Vimexx of Transip.

3.4. Registreer de domeinnaam en de hosting

Als je jouw hostingprovider hebt gekozen, moet je een bijbehorend hostingpakket kiezen.

Als je net begint met affiliate marketing is het goedkoopste pakket doorgaans ruimvoldoende.

Het is aanraden om ook je domeinnaam bij dezelfde aanbieder aan te schaffen. Deze koppel je uiteindelijk namelijk aan je hosting.

4. WordPress thema kiezen en de basis van je website goed zetten

Vervolgens kies je jouw thema, installeer je die en zet je de basis van je website goed. Je gaat nog niet alles perfect maken, dat komt later wel.

Ik zie vaak beginners die wekenlang bezig zijn met het design van hun website. Alles moet tot in de puntjes verzorgd zijn.

Maar waarom? Je hebt toch nog geen bezoekers. Je design kun je later nog altijd aanpassen en optimaliseren. Het is eerst zaak om bezoekers te krijgen. Deze stappen nemen dan ook niet veel tijd in beslag.

4.1. Installeer WordPress op je website

Allereerst dien je WordPress op je website te installeren. Dit is het zogenoemde CMS (content management systeem). Eigenlijk het systeem waarin je gaat werken om je website aan te passen en pagina’s te maken.

Hoe je WordPress installeert vind je meestal op de website van jouw hostingprovider terug.

4.2. Kies een geschikt thema

Vervolgens is het zaak om een geschikt WordPress thema uit te kiezen. Een WordPress thema is in het kort gezegd de grafische interface van je website. Klinkt technisch, maar dat is het niet.

Nadat je een geschikt thema gekozen hebt, dien je deze te installeren en naar jouw smaak in te stellen.

Op deze pagina lees je hoe je een thema installeert.

4.3. Zet de basis goed

Daarna is het zaak om de absolute basis van je website goed te zetten.

Maak de categorieën aan, stel een logo van je website in en pas de vormgeving naar jouw smaak aan.

Zodra de basis goed staat, is het voldoende om te beginnen met affiliate marketing. Uiteindelijk draait het namelijk allemaal om de content die op je website komt.

Het design aanpassen kan zoals gezegd later nog, zodra je bezoekers begint te krijgen op je site.

5. Zoekwoordenonderzoek doen & content plan maken

Dit is naar mijn mening het leukste aan het begin van affiliate marketing. Het is nu tijd om de juiste zoekwoorden te vinden en te prioriteren. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

5.1. Kies een zoekwoordenonderzoek tool

Allereerst dien je een zoekwoordenonderzoek tool uit te zoeken. Dit is een programma of website waarmee je kan opzoeken naar welke zoekwoorden er gezocht wordt en hoe vaak.

Een goed programma voor beginners is bijvoorbeeld Ubersuggest. Wil je direct goed beginnen? Start dan met Ahrefs.

Ook kun je voor een gratis tool kiezen, namelijk zoekwoord.nl.

5.2. Vind het verborgen goud

Daarna ga je op zoek naar het verborgen goud. Welke zoekwoorden zijn er met weinig concurrentie, voldoende zoekvolume en potentie om op te ranken?

Als beginnende website wil je zoveel mogelijk laagdrempelige zoekwoorden vinden. Hierop heb je namelijk meer kans om op te gaan ranken.

In het begin ga je niet direct ranken op termen als ”beste televisie” of ”online geld verdienen”.

Kies daarom eerder voor termen als ”Beste tv voor studenten” of ”Online geld verdienen als student”.

Daarop is de concurrentie namelijk stukken lager en maak je dus meer kans om relatief snel te gaan ranken in Google.

En hoe eerder je rankt, hoe eerder je geld kunt verdienen met affiliate marketing.

Maak een lijst van zoveel mogelijk potentiële zoekwoorden. Dit kan bijvoorbeeld in een Word bestandje of Excel sheet.

Het is handig om alvast de zoekvolumes erachter te zetten, zodat je dit gemakkelijker kunt prioriteren.

5.3. Schep orde en prioriteer je zoekwoorden

Vervolgens is het zaak om orde te schappen in de chaos. Waarschijnlijk heb je een aanzienlijke lijst met allemaal zoekwoorden. Probeer ze op te delen in verschillende categorieën.

Als je zoekwoordenonderzoek naar televisies hebt gedaan, deel ze dan bijvoorbeeld op in soorten, merken, producten en informatieve artikelen.

Bijvoorbeeld:

 • TV merken:
  • Samsung TV
  • LG TV
  • Philips TV
 • Soorten:
  • Smart TV
  • Oled TV
  • Qled TV
 • Informatief:
  • Hoe lang gaat een TV mee?
  • Hoe maak je een TV schoon?

Nogmaals voor de duidelijkheid: dit zijn fictieve zoekwoorden als voorbeeld. Dus niet nu allemaal een TV website gaan maken zonder zelf je onderzoek te doen. 😉

5.4. Maak een contentplan

Daarna maak je een contentplan. Dat klinkt lastig, maar dat is het niet.

Je bepaald simpelweg wanneer je welke tekst gaat schrijven. Het wordt daarom ook wel een contentkalender genoemd.

Bepaal ook goed de volgorde waarin je de artikelen gaat schrijven. Idealiter schrijf je de zoekwoorden waarvan je denkt dat je de meeste kans hebt om te ranken als eerst.

Als je zelf de teksten schrijft, is het handig om zoveel mogelijk teksten over één bepaald onderwerp na elkaar te schrijven. Dat zal je helpen om in de flow te blijven.

Daarnaast zal Google je eerder als autoriteit gaan zien over één bepaald onderwerp, als je hier veel artikelen over publiceert.

Als je een website over kamperen hebt, begin dan bijvoorbeeld eerst met enkel artikelen over caravans. En ga daarna pas verder met de categorie tenten.

6. Aanmelden bij affiliate netwerken & programma’s

affiliate_marketing_netwerken

Een affiliate netwerk is een platform waarop verschillende webshops en/of producteigenaren zitten aangesloten. Via dit netwerk kun jij je aanmelden voor specifieke campagnes.

Ook kun je vanuit hier de affiliate linkjes maken en je statistieken bekijken. Bijvoorbeeld hoeveel kliks je hebt gehad op je linkjes en hoeveel commissie je daarmee hebt verdiend.

Let erop dat nog niet ieder affiliate programma je zal accepteren als je nog geen content hebt. Dus eventueel kun je deze stap ook later pas oppakken.

6.1. Zoek op welke producten en/of winkels je kunt promoten

Er zijn behoorlijk wat affiliate netwerken. Dus het is niet handig om je zomaar bij ieder netwerk aan te melden. Ga eerst na welke winkels of programma’s jij kunt promoten in je niche.

Ga vervolgens na bij welk affiliate netwerk ze zijn aangesloten. Dit kun je vaak gewoon eenvoudig via Google vinden.

6.2. Meld je aan bij het netwerk / programma

Zodra je weet bij welke affiliate netwerk(en) jij je wilt aanmelden, kun je dit doen. Het aanmeldproces spreekt voor zich. Vaak moet je je website nog even verifiëren voordat je kunt beginnen.

7. Content (laten) maken

Daarna is het tijd voor de brandstof van je affiliate marketing business, namelijk content. Je kunt niet beginnen met affiliate marketing zonder content te (laten) maken.

Tenzij je voor een webshop-achtige website gaat. Maar daar komt vaak veel techniek bij kijken en is bovendien veel complexer.

Een website met teksten werkt vanuit mijn ervaring daarom veruit het best. Zeker voor een beginner dus.

7.1. Zelf schrijven of uitbesteden?

Maak eerst de keus of je de teksten zelf wilt schrijven, of uit wilt besteden.

Heb je wat startkapitaal achter de hand en vind je het niet erg om in het begin verlies te draaien? Dan kun je direct alles uitbesteden.

Wil je graag zo laagdrempelig mogelijk beginnen en zo min mogelijk geld investeren? Schrijf de teksten dan zelf. Dan investeer je namelijk enkel jouw tijd.

Persoonlijk raad ik aan om de eerste teksten sowieso zelf te schrijven. Dan krijg je namelijk beter een idee van hoe een goede tekst opgebouwd is en wat er voor nodig is om deze te maken.

Als je dit weet, kun je jouw tekstschrijvers beter beoordelen en aansturen.

7.2. Doe wederom zoekwoordenonderzoek

Vervolgens doe je wederom zoekwoordenonderzoek.

Ditmaal wil je kijken welke zoekwoorden je allemaal in je artikel wilt verwerken.

In het artikel dat geschreven wordt voor het zoekwoord ”beste TV” wil je bijvoorbeeld ook woorden verwerken zoals:

 • Test
 • Beste koop
 • Best geteste
 • Beste televisie

Hoe je erachter komt welke zoekwoorden je wilt verwerken? Simpel, kijk daarvoor op welke zoekwoorden de sites allemaal ranken die nu hoog scoren op het zoekwoord ”beste TV”.

Dit kun je allemaal ontdekken in jouw zoekwoordenonderzoek tool.

7.3. Bepaal het globale woordenaantal

Daarna wil je het juiste woordenaantal bepalen. Wat ik altijd doe is zoeken naar de focus zoekterm waarop ik wil ranken.

Vervolgens check ik bij de nummers 1 tot en met 5 hoeveel woorden hun pagina’s bevatten. Daar pak ik het gemiddelde van en voeg daar 10% aan toe.

Je wilt namelijk zo uitgebreid mogelijk zijn, maar het niet overdrijven met het aantal woorden. Bovendien moeten alle woorden op de pagina relevant zijn. Je pagina moet echt waarde bevatten.

Neem als voorbeeld deze pagina. Deze pagina heb ik geschreven en geoptimaliseerd voor het zoekwoord ”beginnen met affiliate marketing”. Hierin geef ik een uitgebreid stappenplan en vertel je alles wat je moet weten over dit onderwerp. Ik heb de beste pagina van het web gemaakt. Dan heeft Google geen andere keus dan mij een goede positie te geven.

7.4. Maak de outline

Bedenk vervolgens wat je allemaal wilt bespreken in je artikel. Verdiep je daarbij in de lezer. Wat wil de persoon die hiernaar zoekt allemaal weten?

Zoekt iemand naar: ”hoe lang gaat een televisie mee?” Dan kun je iemand zo concreet mogelijk vertellen hoe lang een televisie mee gaat.

Denk hierbij niet te moeilijk, geef de lezer het antwoord. Zo makkelijk mogelijk, maar ook zo uitgebreid mogelijk.

Bekijk de pagina’s die nu scoren op die zoekterm en bedenk vervolgens hoe jij het nóg beter kunt doen en hoe jij de content nog waardevoller kunt maken.

Maak nu de outline, dus alle kopteksten. Maak eventueel wat aantekeningen onder iedere koptekst.

7.5. Schrijf de content

Zodra je de outline af hebt, is het schrijven van de tekst een stuk makkelijker en gaat dit stukken sneller. Je hoeft namelijk niet ieder subonderwerp nog apart te bedenken.

Houd bij het schrijven van de tekst goed jouw potentiële bezoeker in het achterhoofd. Wat wil hij weten? Waar is hij naar op zoek? En hoe wil de lezer aangesproken te worden? Heeft de lezer misschien eventuele pijnpunten waar ik op kan inspelen?

Allemaal vragen om rekening mee te houden.

Zorg ook voor een goede leesbaarheid. Maak de zinnen niet te lang, maak het artikel overzichtelijk en voorkom lange lappen tekst zonder witregels.

Dit is de basis van het schrijven. In mijn cursus vertel ik je uiteraard tot in de detail hoe je een winstgevende affiliate tekst maakt.

8. Content plaatsen & affiliate links erin verwerken

Zodra je tekst af is, ben je er nog niet. Loop de tekst na op spelling, voeg waar nodig plaatjes toe volg daarna de onderstaande stappen.

8.1. Optimaliseer je content voor SEO

Je wilt natuurlijk bezoekers krijgen op je pagina. Die komen niet op magische wijze aanwaaien. Naast het feit dat de tekst goed moet zijn, is het ook belangrijk om de pagina te optimaliseren voor Google.

Een aantal basisregels voor SEO zijn:

 • Verwerk het zoekwoord in de titel
 • Verwerk het zoekwoord meerdere keren in de tekst
 • Het artikel moet aan de zoekintentie van de lezer voldoen
 • De zogenoemde slug van het artikel moet het focus zoekwoord bevatten. In dit voorbeeld is het dikgedrukte deel de slug: onlinemastery.nl/beginnen-met-affiliate-marketing

Dit is de absolute basis. Om dit artikel niet te lang te maken, ga ik nu niet te diep op SEO in. Mocht je hier meer over willen weten, start dan met Affiliate Marketing Mastery.

8.2. Verwerk je affiliate links in de tekst

Natuurlijk wil je ook geld verdienen met je tekst. Zodra je bent aangemeld bij de affiliate programma’s kun je de affiliate linkjes in de tekst zetten.

Bedenk goed welk aanbod bij de tekst past en wat de lezer zou willen aanschaffen. Natuurlijk hoeft niet op iedere pagina van je website affiliate links te komen, maar doe dit wanneer dat gepast is.

Ook is het natuurlijk helemaal afhankelijk van het type content dat je maakt. Als je een pagina maakt over de top 10 beste televisies, dan is het natuurlijk logisch om voor iedere televisie een affiliate link te maken naar de productpagina.

Maar maak je een artikel over de geschiedenis van de tv? Dan is dit artikel waarschijnlijk minder gepast om er affiliate linkjes in te verwerken.

9. Herhaal dit proces tot de eerste commissies

Vervolgens blijf je dit proces herhalen. Houd je aan je contentplan en blijf content produceren en plaatsen. Belangrijk is om dit vol te houden. Weet dat het een aantal maanden kan duren voordat je resultaten begint te zien.

Google zal jouw website niet direct een goed plekje in de zoekresultaten geven. Jouw site moet zichzelf eerst bewezen en moet een aanzienlijke hoeveelheid content bevatten.

De meeste beginners verdienen hun eerste commissie na gemiddeld 2-6 maanden. Als je mijn exacte blueprint volgt die in onthul in Affiliate Marketing Mastery kun je overigens sneller resultaat verwachten.

10. Formeer een team en maak je affiliate website passief

Zodra je eenmaal commissies begint te verdienen kun je ervoor kiezen om deze weer terug te investeren in je business. Dit raad ik altijd aan als je zo snel mogelijk wilt opschalen.

Je kunt nu je eerste taken uit gaan besteden. Het meest voor de hand liggende is om het schrijven van teksten uit te besteden. Dit kost namelijk het meeste tijd en is voor de meesten het meest intensieve werk van affiliate marketing.

10.1. Schrijvers vinden

Maar hoe en waar vind je nou goede schrijvers? Het vinden van een schrijver is niet zo moeilijk, maar een GOEDE schrijver daarentegen.. Dat is best een uitdaging kan ik je vertellen.

Geen zorgen, hieronder vind je enkele platformen waar je het meeste kans op succes hebt:

 • Textbroker.nl
 • Freelancer.nl
 • Freelance.nl
 • Sitedeals.nl

Plaats een oproep op een van deze websites en omschrijf duidelijk waar je naar op zoek bent. Stel ook een duidelijk budget vast. De meeste schrijvers werken op basis van een tarief per woord. Dit tarief varieert van 2 cent per woord tot maar liefst 30 cent per woord. Een schrijver voor een affiliate website verdient gemiddeld 2-5 cent per woord. Als je een schrijver meer dan dat betaald, kom je in de meeste niches niet uit met de marges.

10.2. Testen met schrijvers

Je hebt nu een aantal reacties op je oproep binnen en nu is het tijd om de juiste schrijver te kiezen.

Hoe weet je wie de beste match is? Dat is simpelweg een kwestie van testen. Start altijd met een proeftekst en bepaal aan de hand daarvan of de schrijver geschikt is voor jouw website.

Let hierbij onder andere op:

 • Heeft de schrijver zich aan de opdracht gehouden?
 • Zijn de zoekwoorden op de juiste manier verwerkt?
 • Is de tekst goed leesbaar?

Op basis van de eerste proeftekst kun je meestal bepalen of het zinvol is om door te gaan met deze schrijver, of niet. Weet je het nog niet zeker? Besteed dan gerust nog een aantal teksten uit aan deze schrijver.

10.3. Zet een langetermijnsamenwerking op

Het is zoals gezegd niet heel gemakkelijk om een geschikte schrijver te vinden. Veel schrijvers proberen het zichzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, of leveren simpelweg niet de gewenste kwaliteit.

Ook kopiëren ze vaak content van andere websites, wat schadelijk is voor jouw website. De content moet namelijk uniek zijn en zoveel mogelijk waarde geven.

Bovendien moet de schrijver maar net jouw gewenste aantal teksten kunnen leveren en moet het tarief in overeenstemming zijn met jouw budget.

Zodra je een geschikte schrijver hebt, is het daarom belangrijk om een samenwerking aan te gaan op de lange termijn. Jouw vaste schrijver weet op een gegeven moment exact wat de voorwaarden voor jouw teksten zijn en jij kunt vertrouwen op de kwaliteit. Dat is iets om te koesteren.

10.4. Overige taken uitbesteden

Naast het schrijven van teksten kun je ook andere zaken uitbesteden. Denk daarbij aan het zoekwoordenonderzoek, het maken van de briefings voor de schrijvers en het optimaliseren en publiceren van de artikelen.

Zodra je meerdere websites beheert kan het handig zijn om een contentmanager aan te stellen, die jouw schrijvers en publishers aanstuurt.

Maar dat is nog toekomstmuziek als je net begint met affiliate marketing.

11. Schaal je affiliate business op

De laatste stap is om je affiliate business op te schalen. Zodra je eenmaal een goed inkomen verdient, wil je jouw inkomen waarschijnlijk vergroten. Dat kan op meerdere manieren, welke we hieronder bespreken.

11.1 Je content uitbreiden

De meest voor de hand liggende manier om op te schalen is om je huidige website uit te breiden met nog meer artikelen.

Zeker als je in een wat bredere niche zit, zijn er talloze onderwerpen waarover je kunt schrijven. Probeer de site zo uitgebreid mogelijk te maken en elk onderwerp te behandelen wat mogelijk is.

Als je een website over televisies hebt kun je bijvoorbeeld een pagina maken voor elk merk televisies, iedere soort en ieder model.

Zit je in een wat kleinere niche? En zijn je zoekwoorden beperkt? Dan kan het zijn dat je op een gegeven moment ieder mogelijk artikel op je website hebt. In dat geval is het raadzaam om voor een van de onderstaande manieren te kiezen.

11.2. Onderhandel voor hogere commissies

Een andere manier om gemakkelijk op te schalen is om te onderhandelen met de partijen die je promoot voor hogere commissies.

Dit is met name aan te raden als je een aanzienlijk aantal verkopen voor deze partij realiseert. Jij bent dan namelijk een belangrijk kanaal in hun marketing geworden. En als het uitkomt met hun marges, is de kans groot dat ze jou extra willen stimuleren om hun te blijven promoten.

11.3. Maak meer websites

Is je eerste website winstgevend? Dan kun je ervoor kiezen om een andere website ernaast te starten. Begin het stappenplan op deze pagina weer vanaf het begin en herhaal het kunstje.

Als het je al een keer is gelukt, is de kans groot dat het jou ook de tweede keer weer lukt.

Je kunt zoveel websites starten als je zelf wilt of aan kunt. Wordt het teveel om allemaal zelf te beheren? Zorg dan dat je de nodige zaken uitbesteed. Zo kun je eigenlijk oneindig blijven opschalen.

11.4. Content op meerdere platformen

Probeer daarnaast verder te denken dan alleen een website. Affiliate marketing kun je op meerdere manieren toepassen.

Zo kun je bijvoorbeeld ook beginnen met affiliate marketing op social media platformen zoals instagram of tiktok. Ook kun je een Youtube kanaal starten en in de beschrijvingen van de video affiliate links neerzetten.

Tips voor nog sneller resultaat als beginner

Aanvullend op bovenstaand stappenplan deel ik graag nog enkele waardevolle tips met je. Dankzij deze tips vergroot jij de kans op succes als je begint met affiliate marketing.

1. Begin met een domein naam met waarde

Elke domeinnaam die online staat vertegenwoordigd een bepaalde waarde in het algoritme van Google. Zo is het bijvoorbeeld bepalend hoeveel andere websites naar het domein toe linken. En ook hoe lang de domeinnaam al online staat is bepalend. Google heeft namelijk de voorkeur voor websites die langer bestaan.

Door een domeinnaam te kopen die al een tijdje online gestaan heeft, heb je dus een voorsprong op andere beginners. Je begint immers niet helemaal vanaf 0 met je website.

Op websites zoals expireddomains.net kun je verlopen domeinen vinden die al online hebben gestaan. Met een beetje geluk zit daar een geschikt domein tussen die jij kunt gebruiken.

2. Koop een bestaande website op

Als je net begint met affiliate marketing met geen enkele ervaring, raad ik deze tip niet per se aan. Ook is het vaak een vrij flinke investering.

Maar heb je al wat kennis in huis en heb je het budget om te investeren? Dan kun je prima een bestaande affiliate site opkopen.

Misschien heeft de website zelfs al wat inkomsten, waardoor jij direct geld kunt verdienen met de website.

Probeer hierbij vooral te zoeken naar websites die al een tijdje niet meer actief zijn. Ook kun je kijken op marktplaatsen waarop websites te koop staan.

3. Voorkom beginnersfouten: start met een bewezen blueprint

Daarnaast raad ik aan om direct goed te beginnen met affiliate marketing, door een bewezen strategie te volgen.

Online vind je een hoop informatie, echter ontbreekt het vaak aan een concrete strategie die gegarandeerd werkt.

Daarom raad ik aan om te starten met een goede affiliate marketing cursus. Zo kun je onnodige beginnersfouten voorkomen en vergroot je jouw kans op succes enorm.

Welke tools heeft een beginnende affiliate marketeer nodig?

in principe kun je het met weinig tools en software starten met affiliate marketing.

Het enige dat je echt nodig zult hebben en wat ik iedere beginner aanraad is een zoekwoordenonderzoek tool.

Zoals gezegd kun je hierbij kiezen uit Ubersuggest, Ahrefs en het gratis alternatief zoekwoord.nl.

Voor de rest heb je een website of programma nodig waarop je rechtenvrije foto’s kunt downloaden om te gebruiken in jouw content.

Het is namelijk niet toegestaan om zomaar foto’s van internet te gebruiken op jouw website. Daar zit vrijwel altijd copyright op. Het gebruik hiervan kan je flinke boetes opleveren.

Voor een grote database aan rechtenvrije foto’s kun je o.a. gebruik maken van:

 • Freepik.com
 • Pixabay.com
 • Canva.com

Is beginnen met affiliate marketing makkelijk of moeilijk?

Affiliate marketing wordt vaak aangeprezen als een super makkelijk verdienmodel. Je hebt vast wel eens gehoord dat je er gemakkelijk een passief inkomen mee kunt verdienen.

Maar klopt dat wel?

Deels wel, deels niet. Affiliate marketing is in essentie inderdaad erg gemakkelijk. Je profiteert namelijk van de volgende voordelen:

 • Geen eigen product
 • Geen logistiek en verzending
 • Geen inkoop
 • Geen klantenservice
 • Lage vaste kosten

Daarnaast is het ook enorm passief, zodra je business eenmaal staat. Maar tot je zover bent, moet je er wel degelijk wat voor doen. Ook kun je niet binnen een paar maanden al een volledig passief inkomen hebben, tenzij je adverteert.

Het kost dus even tijd. Maar als je het die tijd geeft en doorzet, is het een fantastisch verdienmodel en is het inderdaad vrij gemakkelijk geld verdienen. Ook kun je het relatief gemakkelijk opschalen in vergelijking met andere online verdienmodellen.

Toch zijn er enorm veel mensen die beginnen met affiliate marketing en vroegtijdig stoppen. Ze geven simpelweg op omdat het te lang duurt. Vaak komt dat door beginnersfouten, zoals het beginnen in de verkeerde niche. Of ze focussen zich op het maken van de verkeerde content.

Wil jij beginnersfouten voorkomen? Zorg dan dat je begint met een concreet bewezen stappenplan. Affiliate Marketing Mastery is daar een goed voorbeeld van.

Mijn ervaringen & resultaten als affiliate marketeer

Eind 2019 begon mijn avontuur. Ik wist dat ik iets voor mezelf wilde starten, want ik wilde niet meer voor een baas werken. Ik wilde vrij zijn. Vrij om te gaan waar ik wil en vrij om te werken wanneer ik wil.

Mijn avontuur begon met verkopen op bol.com. Maar al snel kwam ik erachter dat dit fiks tegenviel. Er kwam veel bij kijken, zoals het inkopen van producten, invoerrechten, verzekeringen en noem het maar op.

Ook waren de marges klein. Als je een product inkoopt voor 10 euro en je verkoopt het voor 25 euro, wil dat nog niet zeggen dat je winst maakt. Er komen nog kosten bij voor verzending, marketing, BTW en noem het maar op.

Dus ik zocht verder.

En al snel hoorde ik van affiliate marketing. Een verdienmodel dat je échte vrijheid geeft. Een business die je écht passief kunt maken. En je hoeft niet per se te blijven investeren, om een inkomen te vergaren.

Klonk als muziek in mijn oren.

Ik startte met een cursus, maar kwam er al snel achter dat deze cursus alles behalve diepgaand was. Hier had ik dus niet veel aan, los van het feit dat het de basis uitlegde.

Ik nam alle informatie op internet tot me en besloot te starten. Mijn eerste 2 maanden verdiende ik geen rode cent.

Totdat die eerste commissie kwam..

Een heerlijk gevoel dat ik nooit zal vergeten. Ik weet het nog goed. Ik schreeuwde het uit van geluk.

Trots vertelde ik aan mijn vriendin over mijn succes. Hoeveel is die commissie dan? Vroeg ze.

€3,50 antwoorde ik.

Ze keek mij aan alsof ik gek was.

Maar ik vond het prima. Ik wist namelijk dat als ik één commissie kon verdienen, ik er ook 10 kon verdienen. En 100. En 1000. Ik had namelijk iets gedaan dat werkte.

Dus ik bouwde stug verder en de inkomsten werden steeds meer. Aan het einde van 2020 verdiende ik al meer dan 10 duizend euro met mijn eerste website. Ik had de smaak te pakken.

Vandaag de dag heb ik zo’n 22 winstgevende websites en heb ik zelfs al een aantal websites verkocht voor noemenswaardige bedragen. Ik verdien meer dan ik ooit had durven dromen en heb alle vrijheid van de wereld.

Het heeft er zelfs voor gezorgd dat ik nu in het buitenland kan wonen.

Mocht je dus nog twijfelen om te beginnen met affiliate marketing? Dan hoop ik dat ik je enthousiast genoeg heb gemaakt om te starten!

Enkele screenshots van mijn affiliate marketing resultaten

Hieronder zie je enkele screenshots van mijn resultaten.

beginnen met affiliate marketing tradetracker inkomsten
Resultaat van een gemiddelde dag, op één van de vele affiliate netwerken

beginnen met affiliate marketing resultaat bol
Gemiddelde maandresultaten op het bol.com partnerprogramma (gemiddeld zo’n 300 euro per dag)

maandopname paypro
Maandopname op één van de vele affiliate netwerken

Direct goed beginnen met affiliate marketing?

In de loop der jaren heb ik behoorlijk wat mensen geholpen om te beginnen met affiliate marketing. Ik heb klanten gecoacht en geadviseerd. Ook zit ik in verschillende communities waarin ik veel beginners zie starten.

Elke keer weer zie ik mensen op de verkeerde manier beginnen met affiliate marketing. Maar het is niet hun schuld. Het komt door de misleidende informatie online.

De meeste informatie die online staat en gaat over affiliate marketing, is niet geschreven door experts. Het is niet geschreven door mensen die zelf noemenswaardige bedragen ermee verdienen.

Dat stoorde mij enorm. Zoveel zelfs dat ik heb besloten om hier iets aan te doen.

Ik heb namelijk mijn eigen cursus ontwikkeld, genaamd Affiliate Marketing Mastery. In deze cursus ontdek je de mijn exacte blueprint naar succes met affiliate marketing.

Je ontdek hoe je winstgevende websites opzet, waarmee je een groeiend passief inkomen verdiend en locatie en tijdsonafhankelijk kunt werken, zodat je ultieme vrijheid ervaart.

Lijkt dit jou wat? Neem dan een kijkje op deze pagina en ontdek of het iets is voor jou.

Veelgestelde vragen

Hoe snel zie je resultaat als beginner met affiliate marketing?

Hoe snel je resultaat ziet is afhankelijk van veel factoren. Gemiddeld zien de meeste beginners na 2-6 maanden de eerste resultaten. Het hangt er vooral vanaf in welke niche je zit, wat je aanvangsniveau is en hoeveel tijd je erin steekt. Ook zie je sneller resultaat als je start met een concreet en bewezen stappenplan.

Heb je KVK nodig voor affiliate marketing?

Nee, je hebt geen KVK nodig om met affiliate marketing te beginnen. Bij vrijwel alle netwerken kun je je namelijk aanmelden als particulier. Echter, op het moment dat je inkomsten begint te krijgen is het aangeraden om je direct in te schrijven bij de KVK. Zonder KVK inschrijving mag je namelijk niet meer dan 1800 euro aan omzet verdienen met affiliate marketing.

Kan ik het beste beginnen met een website of met social media?

Beide zijn goede opties, maar een website is een duurzamere keus. De houdbaarheid van webteksten is namelijk veel langer dan een social media post, die vaak na enkele dagen al niet meer relevant is. Daarnaast is affiliate marketing makkelijker op te schalen met een website en kun je je website uiteindelijk verkopen voor een mooi bedrag.

Kan ik het beste zelf beginnen of met een cursus/coaching?

Ik raad aan om affiliate marketing te starten met een cursus, omdat je dan een bewezen blueprint kunt volgen. Hierdoor voorkom je beginnersfouten en maak je direct een goede start. Dit bespaard je dus tijd en geld. Bovendien is de informatie die je online vind meestal van bedenkelijke kwaliteit. De meest succesvolle affiliates delen namelijk niet online gratis hun strategieën en trucjes. En dat is overigens geheel begrijpelijk.

Categorieën: Affiliate Marketing

Casper van Vliet

Casper van Vliet is dé affiliate marketing expert van Nederland. Hij is de eigenaar van 22 winstgevende affiliate websites en start regelmatig nieuwe websites vanaf scratch. Casper is gespecialiseerd in affiliate marketing, SEO en alles wat daarbij komt kijken. Zijn bewezen strategie ontdek je in zijn cursus: Affiliate Marketing Mastery.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *