Top 14 grootste Affiliate netwerken & Programma’s van Nederland

Gepubliceerd door Casper van Vliet op

affiliate_marketing_netwerken

Wil jij je eigen business starten, zonder dat je een eigen product hebt? Dan is een affiliate programma precies wat je zoekt. Je meldt je aan bij een of meer affiliate marketing aanbieders. Deze kun je vinden op een affiliate netwerk.

Je prijst hun producten of diensten aan op je website of via sociale media en e-mail. Heb je iets verkocht, dan ontvang je een deel van het verkoopbedrag.

Klinkt aantrekkelijk toch? Lees snel verder en ontdek welke affiliate netwerken en affiliate programma’s de beste van Nederland zijn.

Dit zijn de beste affiliate netwerken van Nederland

 1. Bol.com partnerprogramma
 2. Tradetracker
 3. Daisycon
 4. Awin
 5. Coolblue
 6. Amazon
 7. Paypro
 8. Plug&Pay
 9. Kennis.shop
 10. Tradedoubler
 11. Odyssey
 12. Wehmap affiliate programma
 13. Albert Heijn affiliate programma
 14. Adtraction

Beste affiliate netwerken & programma’s uitgelicht

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de verschillende affiliate netwerken en affiliate programma’s. Wat kun je verwachten van deze affiliate partners en wat zijn de voor- en nadelen? Lees snel verder.

1. Bol.com partnerprogramma

Er zijn maar weinig mensen in Nederland die nog nooit van Bol.com hebben gehoord. Dat maakt het aantrekkelijk om een linkje te plaatsen naar een Bol product.

Vooral bij bloggers is dit affiliate programma populair. In de online winkel vind je ontzettend veel producten.

Dus waar je blog ook over gaat, er valt altijd wel iets te promoten. Klikt iemand op jouw link en leidt dat tot een verkoop, dan krijg je een commissie van 2,5 tot 7%.

Ik ben zelf al jarenlang met veel plezier (en succes) een bol.com affiliate. Wat wel jammer is, is dat ze hun commissietabel kunnen wijzigingen, zonder aankondiging vooraf. Dat is toch iets dat dit affiliate programma minder betrouwbaar maakt.

Voor de rest valt er niet veel te klagen. Ook het afkeurpercentage ligt bijvoorbeeld vrij laag en ik heb het gevoel dat dit eerlijk gebeurd.

👍 Voordelen:

 • Er is voldoende promotiemateriaal aanwezig.
 • Je ontvangt ook commissie wanneer er via jouw link producten worden gekocht die je niet promoot.

👎 Nadelen:

 • Een klik op jouw affiliate link is maar vijf dagen geldig. De aankoop moet dus binnen vijf dagen zijn voltooid. Neemt iemand een week bedenktijd, dan loop je jouw commissie mis.
 • De vergoedingen zijn vrij laag. Voor de verkoop van een boek van 20 euro, ontvang je 4% commissie. Dat is 80 cent. Je moet dus heel wat boeken verkopen voordat je de grens van 50 euro bereikt en krijgt uitbetaald.
 • De commissies worden wel eens veranderd zonder aankondiging vooraf

2. Tradetracker

Dit is een van de affiliate netwerken die zowel in Nederland als het buitenland actief is. Het bedrijf heeft maar liefst 24 kantoren die zijn verspreid over vijf werelddelen.

Op het platform vind je allerlei categorieën die variëren van auto’s, motoren en fietsen, tot mode, reizen, telecommunicatie en zakelijke dienstverlening.

Ook bekende (online) winkels als Ali Express, Hema, Lidl en Zeeman zijn vertegenwoordigd. Ieder affiliate programma heeft zijn eigen voorwaarden voor deelname. Ook bepaalt het zelf de hoogte van de commissie.

Wat wel jammer is, is dat de adverteerders zelf de commissies kunnen goedkeuren of afkeuren. Tradetracker houd hier zelf nauwelijks toezicht op.

Het is mij vaak genoeg gebeurd dat commissies op grote schaal onterecht werden afgekeurd. En Tradetracker deed hier verder niets mee. En ik ben lang niet de enige affiliate wie dit overkomen is. Let er dus op dat je een betrouwbare partij promoot, mocht je gaan werken met Tradetracker.

Voor de rest is het een prima netwerk. De klantenservice is oké en het dashboard is erg overzichtelijk.

👍 Voordelen:

 • Heel veel affiliate programma’s beschikbaar.
 • Je kunt de verschillende affiliate marketing aanbieders met elkaar vergelijken en zien wie de hoogste commissie betaalt.
 • Tradetracker biedt uitgebreide statistieken en handige tools om producten te promoten.

👎 Nadelen:

 • Vanwege het grote aantal affiliate marketing adverteerders, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken wie je wilt gaan promoten.
 • Je krijgt pas uitbetaald als je minimaal 25 euro hebt verdiend.
 • Wordt wel eens gesjoemeld met commissies

3. Daisycon

Ook Daisycon behoort tot een van de grootste affiliate netwerken van Nederland. Het platform is al sinds het jaar 2000 actief. Daisycon is dan ook een van de bekendste en oudste affiliate netwerken in Nederland.

Het platform heeft al heel veel publishers en affiliate marketing adverteerders bij elkaar gebracht. Je vindt er een ruim aanbod van onder andere webwinkels en online dienstverleners.

Ook kun je er heel eenvoudig prijs- en productvergelijkers aanmaken. Daar heb je helemaal geen technische kennis voor nodig.

Naar mijn idee is Daisycon één van de betrouwbaarste affiliate netwerken van Nederland. Ook voel ik mij gewaardeerd als affiliate. Het contact met de campagnebeheerders is goed en ze doen er alles aan om je verder te helpen. Daarnaast ligt het afkeurpercentage vrij laag.

👍 Voordelen:

 • Keuze uit een groot aantal affiliate programma’s.
 • Verschillende affiliate partners (financiële producten en reizen) bieden hoge commissies.
 • Hele goede en aardige service
 • Laag afkeurpercentage

👎 Nadelen:

 • Je kunt je niet automatisch bij elk affiliate programma aanmelden. Sommige bedrijven willen eerst checken of je website aansluit bij hun product.

4. Awin

Als je het hebt over de grootste affiliate netwerken in de wereld, dan mag Awin zeker niet ontbreken. Volgens het platform verdienden affiliates wereldwijd het afgelopen jaar 1,2 miljard euro bij elkaar.

Awin is ontstaan uit verschillende (kleinere) affiliate netwerken. Je vindt hier dan ook een flink aantal grote merken. Ook webwinkels zijn goed vertegenwoordigd. Zo vind je onder andere Centraal Beheer, de Bijenkorf, T Mobile en Ziggo onder de affiliate marketing adverteerders.

Het dashboard is makkelijk om in te werken en de commissies worden naar mijn idee allemaal eerlijk goed- of afgekeurd. Ook is er veel transparantie wat betreft cijfers. Zo kun je bijvoorbeeld de gemiddelde conversieratio per aanbieder zien. Ook kun je per programma zien hoe snel ze zijn met de uitbetaling.

Het enige nadeel vind ik dat de klantenservice in het Nederlands erg traag is. Soms kun je wel weken wachten tot je een antwoord krijgt!

👍 Voordelen:

 • Veel nationale en internationale adverteerders om te promoten.
 • Overzichtelijk dashboard
 • Duidelijk inzicht in betrouwbaarheid en statistieken van alle campagnes

👎 Nadelen:

 • Je moet 5 euro inschrijfgeld betalen. Dat krijg je overigens weer terug bij je eerste uitbetaling.
 • Adverteerders willen vaak eerst je website goedkeuren voordat je hun producten of diensten mag promoten.
 • Trage reactie van klantenservice

5. Coolblue

Dit is een goed voorbeeld van een bedrijf dat niet is te vinden op de grote affiliate netwerken. Coolblue beheert, in samenwerking met Partnerize, zijn eigen affiliate programma.

Bij Coolblue houden ze wel van een beetje humor. “Promoten (banner weg van) – bestelbevestiging (voor de goede order) en commissie ontvangen (geld voor jou).”

Je kunt kiezen uit twee campagnes. In de Coolblue Recruitment campagne promoot je vacatures. In de Coolblue Energie campagne zet je jouw marketing skills in voor zonnepanelen, laadpalen en energiecontracten.

Naar mijn ervaring is het affiliate programma van Coolblue meer dan prima. Ze betalen netjes uit, ze afkeur ligt laag en het aanmaken van affiliate links is lekker makkelijk.

👍 Voordelen:

 • Je kunt persoonlijk contact opnemen met een van de affiliate specialisten van Coolblue.
 • Een betrouwbare partij
 • Makkelijk affiliate linkjes aanmaken

👎 Nadelen:

 • Je website of social media kanaal moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • Iedere aanvraag wordt eerst gecontroleerd.

6. Amazon

Onder de affiliate netwerken neemt Amazon wel een heel bijzondere plaats in. De online webshops van Amazon waren de eerste die op het internet verschenen.

Het Amerikaanse bedrijf was ook de eerste die met een affiliate programma begon. Nederland heeft lang moeten wachten voordat Amazon beschikbaar was.

Pas in 2020 opende Amazon een Nederlandse webshop. Via het Amazon partnerprogramma kun je heel veel producten promoten. Weet wel dat de commissies relatief laag zijn. Ook krijg je enkel commissie over het product dat je promoot, dus niet over de gehele winkelmand van de koper.

Amazon veranderd (net zoals bol.com) soms onaangekondigd de voorwaarden, wat het programma minder betrouwbaar maakt om te promoten. Dit is één van de redenen dat ik persoonlijk niet met Amazon werk als affiliate.

👍 Voordelen:

 • Uitstekende tools voor promotie beschikbaar.
 • Commissies die kunnen oplopen tot 12%.

👎 Nadelen:

 • Je kunt alleen producten promoten die op de Nederlandse versie van Amazon aanwezig zijn. Voor producten van de Amerikaanse site, moet je een aparte account maken.
 • De commissies liggen laag.

7. Paypro

Ook Paypro is een van de pioniers onder de affiliate netwerken. Je kunt er voornamelijk digitale producten, zoals E-books en online cursussen aanbevelen.

Paypro onderscheidt zich door de hoge commissies die vaak oplopen tot wel 50% van de verkoopprijs. Paypro is ook een betaaldienst. Ik vind het een erg fijn netwerk, omdat het super overzichtelijk is. Ook is de uitbetaling betrouwbaar en kun je zelf kiezen wanneer je het geld opneemt.

Weet wel dat de keus tussen goede programma’s om te promoten een beetje mager is. Zeker de afgelopen jaren. Maar nog altijd kun je goed geld verdienen als Paypro affiliate.

Ook als je net begint met affiliate marketing, is Paypro erg laagdrempelig om mee te starten. Vandaar dat er veel beginners Paypro producten promoten.

👍 Voordelen:

 • Je ontvangt hoge commissies die direct aan je saldo worden toegevoegd.
 • Je verkoopt producten van creatieve personen.
 • Je kunt zelf kiezen wanneer je het geld opneemt.

👎 Nadelen:

 • Je moet 7.50 euro aanmeldkosten betalen.
 • Gratis uitbetaling pas vanaf 100 euro. Daaronder betaal je een bedrag voor transactiekosten.
 • Niet erg veel keus qua goede programma’s.

10. Plug&Pay

Ook Plug&Pay behoort tot de affiliate netwerken die is gespecialiseerd in digitale producten. Plug&Pay is een nog vrij nieuwe speler op de markt.

Met Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren zitten er echter wel twee internet marketing experts van het eerste uur achter dit platform. Naast digitale producten, kun je ook het Plug&Pay betaalsysteem promoten.

Plug&Pay is in korte tijd het populairste affiliate platform geworden voor digitale producten en diensten. De commissies liggen er relatief hoog. Dat heeft te maken met de grote marge op digitale producten. Er is immers geen inkoopprijs voor de producteigenaar.

De producteigenaren hebben veel vrijheid op Plug&Pay. Zo kunnen ze zelf een betaaldrempel instellen. Ook dienen ze jou uit te betalen, dit doet het netwerk zelf dus niet. Daardoor is er soms vrij nauw contact nodig met de eigenaren van de producten die jij promoot.

Ik heb ook wel eens verhalen gehoord dat er gesjoemeld wordt met het afkeuren van commissies. De producteigenaren hebben naar mijn idee dan ook iets te veel vrijheid op Plug&Pay.

Ik ben daarom van mening dat er meer controle vanuit het netwerk nodig is. Zelf heb ik hier overigens nooit wat van gemerkt.

👍 Voordelen:

 • Het affiliate programma is eenvoudig in gebruik.
 • Hoge commissies, omdat de marges op digitale producten hoog zijn.
 • Goede service.

👎 Nadelen:

 • Er zijn maar weinig statistieken.
 • Er is vaak communicatie nodig met de producteigenaar zelf, Plug&Pay zit er zelf amper tussen.

11. Kennis.shop

Dit is een van de meest recente affiliate netwerken op het internet. Kennis.shop kun je vergelijken met Plug&Pay. Het richt zich voornamelijk op digitale kennisproducten.

👍 Voordelen:

 • Nieuw netwerk, dus als affiliate behoor je tot de eerste promotors.

👎 Nadelen:

 • Nog maar een beperkt aantal producten aanwezig.

12. Tradedoubler

Tradedoubler is een van de eerste Europese affiliate netwerken. Het werd al in 1999 opgericht in Zweden door Martin Lorentzon, later ook mede-oprichter van Spotify.

Veel ervaring dus bij dit internationale platform, waarop je onder meer Microsoft kunt promoten. Tradedoubler koppelt adverteerders met behulp van data en AI (artificial inteligence) aan de meest geschikte affiliates.

Het dashboard is ietwat onoverzichtelijk, maar als je de weg er eenmaal kent, is het prima te doen. De klantenservice is naar mijn idee snel en vriendelijk.

👍 Voordelen:

 • Degelijk affiliate netwerk met een lange geschiedenis.
 • Diverse grote internationale merken, zoals Microsoft en Accor Hotels maken er gebruik van.
 • Klantenservice reageert snel.

👎 Nadelen:

 • Helpdesk is moeilijk bereikbaar.
 • Informatie is niet altijd even duidelijk.
 • Dashboard is niet heel logisch ingedeeld.

13. Odyssey

Odyssey geeft affiliates onder meer de kans om producten van Decathlon te promoten. Daarvoor bieden zij een duidelijk affiliate platform. Vooral als je een passie hebt om sportkleding, sportschoenen of sportvoeding te promoten, kun je je aanmelden voor dit affiliate programma.

Odyssey bedoordeelt iedere aanvraag en bepaalt of je wordt toegelaten tot het affiliate netwerk. Als dat het geval is, word je gelinkt aan de voor jouw meest geschikte affiliate programma’s.

Dit affiliate netwerk kampt helaas regelmatig met technische storingen. Het staat nog redelijk in de kinderschoenen en dat is dan ook te merken. Ook het aanmeldproces en het aanmaken van affiliate links loopt alles behalve soepel.

De klantenservice is wisselvallig. Soms krijg je snel en duidelijk antwoord en soms helemaal niet.

👍 Voordelen:

 • Het dashboard geeft een helder overzicht van de klantenreis.
 • Je kunt Decathlon promoten op dit netwerk.
 • Nog volop in ontwikkeling, dus verbetering is nog mogelijk.

👎 Nadelen:

 • Drempel om te worden toegelaten is wat hoger dan bij veel andere affiliate netwerken.
 • Wisselvallige klantenservice.
 • Het aanmaken van affiliate links en het aanmelden gaat erg stroef.

14. Wehkamp affiliate programma

Wehkamp begon ooit als een postorderbedrijf, maar is al geruime tijd ook een van de grootste en bekendste webshops van Nederland.

Een deel van de producten op de Wehkamp site kun je als affiliate aanprijzen. Je kunt je aanmelden bij het door Wehkamp zelf beheerde affiliate programma. Zij voeren dit net als Coolblue uit in samenwerking met Partnerize affiliate software.

👍 Voordelen:

 • Je werkt direct samen met Wehkamp, zonder dat er een affiliate netwerk tussenzit
 • 10% commissies voor mode, accessoires, living en sportartikelen.

👎 Nadelen:

 • Wehkamp stelt redelijk hoge eisen om je toe te laten tot hun affiliate programma.

15. Albert Heijn affiliate programma

De grootste kruidenier van Nederland heeft geen introductie nodig. Ook Albert Heijn maakt gebruik van de software van Partnerize.

Je moet dus eerst een Parntnerize account aanmaken en vervolgens kun je je accountnaam en websitetitels mailen. Albert Heijn bekijkt of jouw website geschikt is om hen te promoten.

👍 Voordelen:

 • Als je een nieuwe klant aanbrengt levert dat maximaal 17.50 euro op.

👎 Nadelen:

 • De commissie tussen de 1 en 3% voor boodschappen thuisbezorgen of ophalen, is wat aan de lage kant.

16. Adtraction

Ook het affiliate netwerk van Adtraction komt uit Zweden. Je vindt er onder meer merken en winkels als Bjorn Borg (ondergoed), Sissy Boy (mode) en Via Play (stream).

Ook biedt dit platform ruimte aan influencers, content sites, mobiele apps en vergelijkingssites.

👍 Voordelen:

 • Adtraction denkt zowel met adverteerders als publishers mee.

👎 Nadelen:

 • Het netwerk is nog niet zo bekend.

Wat is het verschil tussen een affiliate netwerk en affiliate programma?

Een affiliate netwerk is een soort marktplaats waarbij affiliates en webshops/producteigenaren samenkomen. Je vind hier een overzicht van webshops en programma’s om te promoten. Het netwerk draagt zorg voor de communicatie, de techniek en de statistieken.

Echter worden de termen affiliate netwerk en programma regelmatig door elkaar gebruikt. Het zou dus kunnen dat iemand eigenlijk een affiliate netwerk bedoelt wanneer hij het over een affiliate programma heeft.

Wat zijn de grootste internationale affiliate netwerken?

Hierboven vind je een overzicht met de beste affiliate marketing netwerken van Nederland. Maar heb je nou bijvoorbeeld een Engelstalige website? In veel gevallen is Amazon dan dé grootste speler. Zeker op het gebied van e-commerce.

Ook Awin (dus ook actief in Nederland) is een grote internationale speler.

Wil je digitale producten promoten op de internationale markt? Dan kun je o.a. kiezen uit Clickbank

Hoe weet je welk affiliate programma bij welk netwerk aangesloten zit?

Wil je een bepaalde webshop promoten en ben je benieuwd waar je je kunt aanmelden als affiliate? Dan kun je er heel simpel achter komen bij welk netwerk je moet zijn.

Google simpelweg naar: ”Webshop X affiliate” en je vind het antwoord. Ook zijn er meerdere websites (zoals deze) die een overzicht aanbieden van bij welke affiliate netwerken alle webshops aangesloten zitten.

Ook kan het zijn dat je een pagina van de webshop zelf tegenkomt waarin een uitleg staat over hun eigen affiliate programma. Niet iedere webshop zit namelijk aangesloten bij een netwerk. Sommigen houden de touwtjes liever zelf in handen.

Beste affiliate marketing netwerken: Conclusie

Er zijn heel veel bedrijven die door middel van affiliate marketing hun omzet verhogen. Je laat anderen je producten of diensten promoten en betaalt een commissie bij een verkoop.

Nu hebben die bedrijven meestal geen zin of tijd om zelf zo’n affiliate programma te beheren. Zij besteden dit daarom uit aan een affiliate netwerk. Zo’n affiliate marketing platform houdt alle verkopen bij.

Het zorgt er ook voor dat elke marketeer zijn commissie ontvangt. Tot de grootste en bekendste affiliate netwerken van Nederland behoren onder andere Tradetracker, Daisycon, Awin en Amazon. Daarnaast zijn er ook ondernemingen zoals Bol.com, Cool Blue en Wehkamp die hun eigen affiliate programma hebben.

Categorieën: Affiliate Marketing

Casper van Vliet

Casper van Vliet is dé affiliate marketing expert van Nederland. Hij is de eigenaar van 22 winstgevende affiliate websites en start regelmatig nieuwe websites vanaf scratch. Casper is gespecialiseerd in affiliate marketing, SEO en alles wat daarbij komt kijken. Zijn bewezen strategie ontdek je in zijn cursus: Affiliate Marketing Mastery.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *