Affiliate website kopen: waar kan dat & Aandachtspunten

Gepubliceerd door Casper van Vliet op

Zelf een affiliate website opbouwen kost een heleboel tijd. Er moeten teksten geschreven worden, geplaatst worden, en dan moeten die teksten nog geïndexeerd worden door Google.

Voordat de website eenmaal gaat ranken ben je maanden, of zelf jaren, verder.

Daarom kan een affiliate website kopen een goed idee zijn. Je neemt een site over die al bezoekers en misschien zelfs al inkomsten heeft.

In dit artikel ontdek je waar affiliate sites kunt kopen en waar je op moet letten.

Waarom zou je een affiliate website kopen?

Zoals ik zojuist al aangaf kan een affiliate site kopen een verstandig besluit zijn. Dat komt met name omdat je sneller resultaat ziet.

Je doet één investering en vervolgens heb je – als het goed is – een website die zijn waarde minimaal behoudt. Daarnaast kun je ook nog eens inkomsten vergaren met de website vanaf dag één.

Een al bestaande site kopen is dus een slimme zet voor affiliate marketeers die sneller willen groeien. Maar ook voor mensen die willen beginnen met affiliate marketing kan het een goed idee zijn.

Echter raad ik je aan om enkel een website te kopen als je al enige basiskennis hebt omtrent SEO. Er zitten namelijk een hoop haken en ogen aan.

Ook zijn er veel belangrijke aandachtspunten waar je naar moet kijken. Daarover straks meer.

Let op: Mocht je als beginner toch een affiliate website willen kopen, schakel dan altijd hulp iemand van iemand met verstand van zaken. Een expert kan je namelijk behoeden van een mogelijke miskoop.

Waar kun je een affiliate site kopen?

De meeste affiliate marketeers die een website willen opkopen, gaan daarvoor naar de welbekende marktplaatsen.

Hieronder bespreek ik de grootste marktplaatsen waar je terecht kunt voor het kopen van websites.

Sitedeals

De bekendste Nederlandse marktplaats voor het verkopen van websites is Sitedeals. Hier worden dagelijks websites aangeboden voor uiteenlopende prijzen en in uiteenlopende branches.

Dit betreft webshops, affiliate websites en websites met adsense of blog plaatsingen als verdienmodel.

Ik heb hier zelf slechts één keer een website gekocht. Dat komt omdat de kwaliteit vaak vrij matig is. Ook zijn er enorm veel koopjesjagers die op de loer liggen. De vraag naar affiliate sites is dus groter dan het aanbod.

Maar als je goed de troep van de pareltjes weet te filteren én een beetje geluk hebt, kun je hier een goede slag slaan.

Webshopovername.nl

Deze website is eigenlijk enkel bedoelt voor webshops, maar er staan toch een aantal affiliate sites op. Vaak gaat het om wat kleinere websites.

Net zoals bij Sitedeals is de kwaliteit vaak matig tot zelfs zeer matig. Máár ook hier kun je een mooie deal vinden zo nu en dan.

Flippa

Flippa is één van de grootste marktplaatsen ter wereld voor het verhandelen van websites. Het betreft met name .com websites, gericht op de Engelstalige markt. Ook staan hier webshops en Adsense sites op.

Er is ook aanbod Nederlandse affiliate sites te vinden. Het aanbod is doorgaans echter niet erg groot. Ook hier heb je dus een goede portie geluk nodig om een kwalitatieve Nederlandse affiliate website te kopen.

Maar als je op zoek bent naar een Engelstalige site, staan er zeker mooie deals tussen.

Ik heb hier regelmatig websites gekocht die een enorm potentieel hadden. Deze heb geoptimaliseerd, opgeschaald en later weer verkocht op dezelfde marktplaats. Uiteraard voor een hoger bedrag.

Empire Flippers

Mijn lievelingsplek voor het verkopen en kopen van affiliate websites is ondertussen Empire Flippers. Dat komt vooral vanwege de veilige omgeving. Zowel voor kopers als verkopers.

De listings zijn duidelijk en je kunt zeer specifiek filteren, zodat je heel gericht kunt zoeken naar jouw ideale affiliate website.

Wel moet je een geverifieert account hebben om de daadwerkelijke websitenaam en volledig bijbehorende statistieken in te mogen zien.

Een goede zaak vind ik.

Ook moet je kunnen aantonen dat je het bedrag van de vraagprijs op je rekening hebt staan om een bod uit te brengen.

Empire Flippers laat sinds kort ook Nederlandse websites toe tot de marktplaats, wat een mooie ontwikkeling is.

Benader eigenaar zelf

Mijn favoriete manier om websites te kopen blijft nog altijd het handmatig zoeken naar sites. Ik zoek dan naar sites die niet per definitie te koop staan. Maar ik benader de eigenaar of hij eventueel openstaat voor een verkoop. Daardoor is de vraagprijs vaak lager.

Vaak betreft het inactieve sites waarvan de eigenaar bijna niet meer wist dat hij deze website nog in zijn portfolio had.

Het zijn sites waar de eigenaar zelf geen tijd of zin meer in heeft. Ondertussen staat de site echter weg te roesten in Google.

Een mooie kans voor jou als koper.

Natuurlijk moet je wel weten hoe je zulke pareltjes kunt vinden. Vaak loont het zich door pagina 2 en 3 van Google door te nemen en te zoeken naar wat oudere websites met magere content, die niet meer up to date is.

Als deze website nog steeds een aardige positie heeft vastgehouden, zit hij lekker in het algoritme en is de kans groot dat jij de site een enorme boost kunt geven met een gedegen contentplan.

Het exacte stappenplan om zo’n pareltje te vinden is te lang om te delen op deze pagina. Als je hier benieuwd naar bent, bekijk dan mijn case study in Affiliate Marketing Mastery.

Waar op letten bij de aankoop van een affiliate website?

Zoals gezegd zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten als je een affiliate website wilt kopen. Het bedrag dat je betaald is vaak vrij fors, dus een miskoop wil je absoluut voorkomen.

Neem deze onderstaande aandachtspunten dus heel goed door.

Hoe graag wil de verkoper van de website af?

Als iemand een website te koop zet, wilt de koper er logischerwijs vanaf.

Alleen de één wilt de site het liefst zo snel mogelijk verkopen. En de ander wacht liever tot de allerbeste deal.

In het eerste contact van de koper merk je vaak al genoeg. Doet hij écht zijn best om de site aan jou te verkopen? Komt hij misschien zelfs ietwat wanhopig over? Ga dan goed na waarom de verkoper zo graag van zijn site af wilt.

Misschien is hier namelijk wel een goede reden voor.

Aan de andere kant zal de verkoper sneller akkoord gaan met een bod als hij de affiliate site graag kwijt wilt.

Hoeveel kopers zijn er?

Op marktplaatsen kun je vaak zien hoevaak de advertentie bekeken is. Ook kun je vaak zien of er al een bod is uitgebracht.

Doorgaans is het zo dat hoe meer potentiële kopers er zijn, hoe hoger de prijs is.

Potentiële kopers die tegen elkaar opbieden drijven de prijs op. Soms zelfs zo hoog dat de website het bedrag niet waard is.

Voorkom dus dat je blind tegen anderen op gaat bieden en bepaal voor jezelf een absoluut maximaal bedrag waarvoor je de affiliate site wilt kopen.

Hoeveel content staat er op de website?

Natuurlijk is het belangrijk om te weten uit hoeveel pagina’s de site bestaat. Kijk daarnaast ook naar de verhouding tussen het aantal bezoekers en pagina’s.

Heeft de site amper bezoekers en heel veel pagina’s? Dan is de kans groot dat de site veel slechte content bevat.

Een absolute ”red flag” bij het kopen van een affiliate website.

Wil je weten hoeveel pagina’s de site heeft? Vraag het aan de verkoper, of Google naar: site:websitenaam.nl. Dan zie je het aantal zoekresultaten in Google.

Hoe lang staat de website al online?

De leeftijd van de website is een zeer belangrijk punt. Google maakt er namelijk geen geheim van dat ze de voorkeur geeft aan oudere websites. Websites die zichzelf al bewezen hebben. En dat jaar in, jaar uit.

Zeker als de website gedurende deze jaren een stabiele factor is geweest in de zoekresultaten, doe je een veilige aankoop.

Allereerst wil dus weten sinds wanneer de affiliate website online staat.

Waar je dat checkt? Gewoon in de zoekresultaten van Google zelf. Je hebt er ook allerlei tools voor, maar deze manier is het betrouwbaarst.

Klik op de 3 puntjes naast een zoekresultaat van de website die jij wilt kopen. Vervolgens krijg je meer informatie over dit resultaat, waaronder de maand en het jaar waarop deze site voor het eerst voorkwam in de zoekresultaten van Google.

Check onderstaande afbeelding ter toelichting.

affiliate-site-kopen
Klik op de 3 puntjes waar de rode pijl naartoe wijst. Vervolgens bekijk je de datum waarop de site voor het eerst was geïndexeerd (rood omcirkeld).

Het verleden van de affiliate website

Niet iedere affiliate website heeft een schoon verleden. Sommige zijn misschien gebruikt om ongure diensten te promoten. Of ze zijn gebruikt als ”linkfarm” voor linkbuilding.

Ik ga hier nu niet te diep op in, maar je kunt dit vrij snel onderkennen.

Dit check je op de Waybackmachine van archive.net. Een geniale tool waarop je de geschiedenis van de website terug kunt bekijken. Je kunt letterlijk zien hoe de website er jaren terug uitzag.

Bekijk zoveel mogelijk resultaten in deze tool en wees er zeker van dat er geen gekke dingen op hebben gestaan. Ook wil je het liefst dat de site gedurende langere tijd in goede staat online heeft gestaan.

Wat zijn de groeikansen en wat is de potentie?

Natuurlijk koop je een affiliate site niet alleen voor de inkomsten die de site nu misschien al heeft. Je wilt hem ook optimaliseren en opschalen.

Daarom is het zaak om de potentie goed te analyseren.

Is de huidige content volledig? Is er content verouderd? Mist er nog belangrijke content? Kan ik de website nog beter, sneller of uitgebreider maken?

Denk hier goed over na en doe ook goed zoekwoordenonderzoek. Check daarnaast concurrenten van deze website en maak een goede vergelijking.

Ik kan dit nog veel verder toelichten, maar dat is niet voor in dit artikel. We houden de aandachtspunten beknopt.

Expertise van de verkoper

Zeker als jij een ervaren affiliate marketeer bent, merk je gauw genoeg of de verkoper verstand heeft van zaken.

Veel verkopers beschrijven in hun listing bijvoorbeeld de groeikansen van de site. Mist de verkoper hierin belangrijke zaken? Is hij niet goed op de hoogte van het potentieel?

Dan is dat in jouw voordeel. Hij schat de waarde van de website dan namelijk waarschijnlijk (veel) minder hoog in.

Linkprofiel

Een mega belangrijk aandachtspunt, wat je absoluut niet mag vergeten is om het linkprofiel te checken.

In het kort wil je het volgende checken:

  • Hoeveel backlinks heeft de websites, van hoeveel verschillende websites?
  • Hoeveel websites met organische bezoekers verwijzen naar de website?
  • Wat is de kwaliteit van de backlinks?
  • Gaat het om gekochte links of organisch verkregen links?

Een slecht en/of onnatuurlijk linkprofiel kan een website flink beschadigen. Laat hier dus altijd een specialist naar kijken, als je zelf niet zeker van je zaak bent of er niet veel verstand van hebt.

Sowieso is het verstandig om altijd een second-opinion te vragen van iemand met verstand van zaken.

De prijs

Daarnaast kijk je uiteraard naar de prijs. Het lastige is dat er niet altijd een vraagprijs wordt opgegeven. Het begint dus vaak bij een bod.

Is er wel een vraagprijs, ga dan na of die prijs gerechtvaardigd is. Doe dat aan de hand van de bovenstaande punten en de waardebepaling die ik je later in dit artikel uitleg.

Daarnaast mag de prijs niet al te veel afwijken van het marktconform, tenzij daar een goede reden voor is.

Zijn er bewijsstukken van inkomsten aanwezig?

Natuurlijk is een affiliate website kopen deels gebaseerd op goed vertrouwen in de verkoper. Vertrouwen is altijd de basis met zakendoen.

Maar dat wilt niet zeggen dat je geen recht hebt op bewijsstukken wat betreft inkomsten, indien aanwezig.

Vraag dus of je een kijkje mag nemen in de facturen of het dashboard van het affiliate programma. Dan kom je ook direct te weten hoe transparant de verkoper is.

Vraag toegang tot Google Analytics

Het zelfde geldt voor het aantal bezoekers. Natuurlijk kun je dit checken met tools, maar deze wijken vaak veel af van de realiteit.

De verkoper kan jou tijdelijk toegang verlenen tot de Google Analytics, zodat je een kijkje kunt nemen. Of hij deelt zijn scherm met jou tijdens een videocall.

Wat kost een affiliate website?

De waarde van een affiliate website is maatwerk. Een affiliate site zonder inkomsten kan in sommige gevallen bijvoorbeeld meer waard zijn dan een site die al geld verdiend.

Het heeft dan ook allemaal te maken met de bovenstaande punten.

Toch is er een waardebepaling volgens het marktconform. Meestal wordt deze formule bepaald om de waarde te bepalen:

De totale inkomsten van de afgelopen twaalf maanden deel je door 12. Dan heb je de gemiddelde maandinkomsten van de afgelopen 12 maanden. Deze wordt vervolgens vermenigvuldigd met een cijfer van 20 tot 45. De zogenoemde multiplier.

Voorbeeld:

  • Een affiliate website heeft de afgelopen 12 maanden 12 duizend euro verdiend.
  • 12%12=1
  • De gemiddelde maandinkomsten van het afgelopen jaar is dus 1000 euro
  • Hier wordt vervolgens een multiplier voor gevraagd, die ligt tussen de 20 en de 45. Oftewel: 20.000 tot 45.000 euro.

Zoals je ziet gaat het om relatief flinke bedragen. Daarom zijn veel mensen op zoek naar sites met weinig inkomsten, maar een enorm potentieel.

Dat is dan ook de ideale combinatie als je zoekt naar een affiliate site om te kopen.

Een affiliate site kopen vs opbouwen van scratch

Nu vraag je je waarschijnlijk af; kan ik niet beter een site vanaf 0 starten? Als een site met inkomsten van 1000 euro per maand mij al minimaal 25 duizend euro kost..

Kan ik dat dan niet beter investeren in content en backlinks? En zodoende zelf de site opbouwen?

Het antwoord is: dat hangt er vanaf.

Je moet je bedenken dat je door een site te kopen het proces enorm versnelt. Daarnaast behoud de website die je gekocht hebt als het goed is minimaal dezelfde waarde.

Ook kan het zijn dat de site die je wilt kopen al goed in het Google algoritme zit. Het is wellicht een oude site met goede plekken in de zoekresultaten. En er is geen garantie dat je daar met een nieuwe site tussenkomt.

Echter zijn er uiteraard ook gevallen waarin ik zou adviseren om de website wél vanaf scratch te starten. Daar komt veel maatwerk en nuance bij kijken.

Alternatief: koop een ”aged domain”

Mocht je met een beperkt budget een affiliate site willen kopen, maar kun je geen goede deal vinden? Dan is er nog een alternatief.

Je kunt ook kiezen voor een zogenoemde aged domain. Dit is een domeinnaam die al een bepaalde waarde heeft. De domeinnaam heeft al backlinks en heeft in het verleden ook al online gestaan.

Echter is de site offline gehaald en is de domeinnaam daarom weer beschikbaar.

Een gouden kans voor affiliates, mocht het om een goede domeinnaam met een sterke waarde gaan.

Ook hierbij is het weer heel belangrijk om te kijken naar het linkprofiel, de prijs en de geschiedenis van de domeinnaam.

Dergelijke domeinen kun je o.a. vinden op expireddomains.net. Ook worden ze wel eens geveild op online marktplaatsen.

Hulp nodig bij het kopen van een affiliate website?

Als je eenmaal een goede deal hebt gevonden en de overname rond is, heb je goud in handen.

Maar zoals je hebt gelezen komt er aardig wat kijken bij het overnemen van een affiliate website. Uiteindelijk wil je natuurlijk de beste koop vinden voor de beste prijs. En een miskoop wil je altijd voorkomen.

Doe goed je analyse en laat altijd iemand meekijken met verstand van zaken. Al is het maar voor de second opinion. Ga niet te snel over tot aankoop en neem de aandachtspunten uit dit artikel goed door.

Heb je hulp of advies nodig bij het overnemen van een affiliate website? Neem dan gerust contact met mij op via deze link.

Categorieën: Affiliate Marketing

Casper van Vliet

Casper van Vliet is dé affiliate marketing expert van Nederland. Hij is de eigenaar van 22 winstgevende affiliate websites en start regelmatig nieuwe websites vanaf scratch. Casper is gespecialiseerd in affiliate marketing, SEO en alles wat daarbij komt kijken. Zijn bewezen strategie ontdek je in zijn cursus: Affiliate Marketing Mastery.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *