Digitaal vastgoed: Wat is dit en wat heeft het te bieden?

digitaal vastgoed

Het is vrij gebruikelijk om in fysiek vastgoed te investeren. Dit doen vrij veel vastgoedbeleggers en bijvoorbeeld ondernemers die geld overhebben.

Je hebt momenteel echter ook de mogelijkheid om in digitaal vastgoed te investeren. Digitaal vastgoed kun je eigenlijk zien als de ‘opvolger’ van fysiek vastgoed.

In dit artikel kom je te weten hoe dit precies zit. Lees snel verder!

Wat is digitaal vastgoed?

Je weet ongetwijfeld al wat investeren in fysiek vastgoed is. Dit is bijvoorbeeld een appartement die je koopt en vervolgens verhuurt.

Met deze huuropbrengsten bouw je een mooi passief inkomen op. Dat is echter ook mogelijk met digitaal vastgoed.

Digitaal vastgoed is niet hetzelfde als fysiek vastgoed. Je investeert hierbij niet in een gebouw, maar juist in je eigen website.

Je bouwt deze website, je zet deze website in en je bouwt hiermee een maandelijks inkomen op.

Sommigen denken dat digitaal vastgoed bijvoorbeeld een gebouw in de metaverse is. Dat kán een voorbeeld zijn, maar echt gebruikelijk is het niet. Er zijn juist gangbaardere voorbeelden van digitaal vastgoed.

Bij digitaal vastgoed heb je altijd met 2 kenmerken te maken:

 • Digitaal vastgoed is iets waar je een passief inkomen mee kunt verdienen. In de huidige tijden is het niet meer nodig om arbeid te leveren om geld te verdienen. Met digitaal vastgoed kun je namelijk een geweldig passief inkomen opbouwen.
 • Digitaal vastgoed is iets dat je kunt verkopen. Een kenmerk van fysiek vastgoed is dat je dit na verloop van tijd kunt verkopen. Dat kun je bijvoorbeeld doen als je appartement of woning meer waard is geworden. Dat is bij digitaal vastgoed ook het geval, waardoor je je online business na enige tijd voor een (flink) bedrag kunt verkopen.

Wat zijn voorbeelden van digitaal vastgoed?

Op dit moment kun je op veel manieren met digitaal vastgoed aan de slag gaan. De beste voorbeelden van digitaal vastgoed vind je hieronder.

Affiliate website

Een affiliate website is een perfect voorbeeld van digitaal vastgoed. Je kunt deze website het beste vergelijken met je eigen verhuurappartement.

Je verhuurt je appartement waarvoor je in ruil maandelijkse inkomsten vangt. Je steekt energie in een affiliate website waarvoor je in ruil maandelijks inkomsten vangt. Net zoals bij fysiek vastgoed is er ook bij affiliate marketing sprake van passief inkomen!

Met affiliate website kun je bovendien veel kanten op:

 • Je kunt je website opbouwen en vervolgens opschalen. Dit is uiterst interessant als je bijvoorbeeld een volledig passief inkomen op wilt bouwen. Een website die nu een omzet van €1000 draait, kun je opschalen naar een omzet van €2000. Je kunt dus alsmaar meer en meer geld verdienen met je succesvolle affiliate business.
 • Je kunt je affiliate website verkopen. Na verloop van tijd is het ook mogelijk om je affiliate website te verkopen. Draai je bijvoorbeeld een maandelijkse omzet van €2000? Er zijn meerdere partijen die tot wel 20 á 40 keer je maandelijkse omzet betalen voor een affiliate website.

Online membership

Je kunt ook je pijlen op een online membership richten. Richt bijvoorbeeld je eigen online omgeving of community op. Mensen kunnen zich hiervoor abonneren, waardoor je jezelf verzekerd van een passief inkomen.

Dankzij dit passieve inkomsten hoef je in principe zelf geen arbeid meer te leveren. Met uitzondering dan het in leven houden van je online programma of community.

Dat wat voor een affiliate website geldt, geldt ook voor een online membership. Ook een online programma kun je na verloop van tijd verkopen.

Met name als je een grote community opgebouwd hebt, kan dit zéér lucratief/winstgevend zijn. Op termijn heb je hiermee mogelijk niet eens maar omkijken naar je financiële situatie.

Wil je nog niet op korte termijn je online membership programma verkopen? Dan geniet je maandelijks van een flinke inkomstenbron.

Stel nou eens dat je een abonnement voor €10 per maand verkoopt en dat je 1000 abonnees hebt. Dan verdien je per maand dus een omzet van €10.000.

Kijk, dat is nog eens een geweldig voorbeeld van digitaal vastgoed!

Andere online assets

Eigenlijk alle online assets vallen onder de noemer digitaal vastgoed. Hierbij kun je denken aan een (groot) social media account, een online cursus of een dropshipping website.

Alle online assets kunnen onder de noemer digitaal vastgoed vallen, zodra ze een vorm van passief inkomen met zich mee brengen.

Dáár is immers bij fysiek vastgoed ook sprake van. Ook bij fysiek vastgoed heb je te maken met een vorm van passief inkomen.

Wat is de waarde van online vastgoed?

De waarde van online vastgoed kán gigantisch zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval als je maandelijks €10.000 omzet met je online vastgoed. Met een dergelijke omzet hoef je eigenlijk niet meer ander werk uit te voeren.

Uiteraard is dit mogelijk, maar de waarde van online vastgoed uit zich onder meer in financiële onafhankelijkheid.

De waarde van online vastgoed uit zich ook op het gebied van gemak. Heb je één of meerdere online assets waarmee je passief inkomen hebt opgebouwd? Dan hoef je je eigenlijk nergens zorgen over te maken. Je weet immers dat het geld toch wel binnenstroomt.

Bovendien is het mogelijk om je online assets beetje bij beetje op te schalen. Daarmee kun je meer en meer omzet draaien!

De waarde van online vastgoed is niet altijd in cijfers uit te drukken. Deze waarde ervaar je immers ook op het gebied van gemak en het gebrek aan zorgen.

Voordat het zover is, moet je uiteraard wel de nodige arbeid leveren. Slapend rijk worden is in principe niet mogelijk met online assets.

Je moet eerst veel tijd investeren, voordat je van de opbrengsten van digitaal vastgoed kunt genieten.

Fysiek vastgoed vs. digitaal vastgoed: Wat zijn de verschillen?

De vergelijking tussen fysiek- en digitaal vastgoed is een logische vergelijking. Je zou hierbij denken dat er heel veel overeenkomsten zijn. Niks is echter minder waar.

Tussen fysiek- en digitaal vastgoed bestaan juist heel veel verschillen:

 • Inlegbedrag. Bij fysiek vastgoed heb je met een flink inlegbedrag te maken, terwijl daarbij digitaal vastgoed geen sprake van is. Met een klein bedrag kun je al met affiliate marketing beginnen.
 • Verplichtingen. Bij fysiek vastgoed heb je met de nodige verplichtingen te maken. Verplichtingen ten opzichte van je huurder, een mogelijke VVE en de verplichting om bijvoorbeeld verzekeringen af te sluiten. Bij digitaal vastgoed is hier juist geen sprake van.
 • Zekerheid. Bij fysiek vastgoed heb je met veel zekerheden te maken. Zolang je een huurder in je vastgoedpand hebt, geniet je van maandelijkse inkomsten. Bij digitaal vastgoed heb je deze zekerheid een stuk minder. Je bent bijvoorbeeld afhankelijk van Google en van andere factoren.
 • Opbrengsten. Met fysiek vastgoed ben je van een maandelijks vast bedrag verzekerd, zolang je een huurder hebt. Bij digitaal vastgoed is er geen maandelijks vast bedrag. Je kunt juist véél meer in sommige maanden verdienen. Of juist minder, mocht je business even iets minder lopen.

Al met al zijn de verschillen dus groot. Met name het inlegbedrag is een groot verschil.

Wil je bijvoorbeeld met je eigen affiliate business opstarten? Dan hoef je alleen maar kosten voor een affiliate marketing cursus en het opzetten van je website te maken.

Bij fysiek vastgoed moet je daarentegen met een flink bedrag op de proppen komen, bijvoorbeeld om het vastgoed te kunnen financieren. Voor een verhuurpand krijg je namelijk nooit een 100% hypotheek.

De belangrijkste voordelen

Het is om meerdere redenen interessant om je pijlen op digitaal vastgoed te richten:

 • Het is een geweldige vorm van passief inkomen. Ongeacht over welke online assets je beschikt, geniet je van een geweldige vorm van passief inkomen. Elke maand weer stroomt het geld naar je toe zonder dat je hier specifieke arbeid voor hoeft te verrichten.
 • Je kunt je business eenvoudig opschalen. Een ander groot voordeel is dat je je digitale vastgoed business eenvoudig op kunt schalen. Dit doe je bijvoorbeeld door je online assets op te schalen óf door voor een combinatie van meerdere soorten online assets te kiezen.
 • De mogelijkheden zijn eindeloos. Een ander groot voordeel is dat de mogelijkheden bij/van digitaal vastgoed eindeloos zijn. Zo heb je alleen al de keuze uit meerdere online verdienmodellen. De manier waarop je met deze online verdienmodellen aan de slag gaat, is ook volledig aan jou.

Is digitaal vastgoed voor iedereen weggelegd?

Nee, het is niet voor iedereen weggelegd om met digitaal vastgoed aan de slag te gaan. Je hebt namelijk wel een bepaald idee en ontzettend veel discipline nodig.

Denk je even eenvoudig rijk te kunnen worden met digitaal vastgoed? Dan kunnen wij je eigenlijk direct uit deze droom helpen. Je kunt immers ook niet eenvoudig rijk worden met fysiek vastgoed.

Voor fysiek vastgoed heb je immers een flink startkapitaal nodig; daar kom je niet zomaar aan. Je komt ook niet zomaar aan goede online assets, waarmee je van een passief inkomen geniet.

Met andere woorden: je uiteindelijke inkomsten van je digitale vastgoed zijn van jezelf afhankelijk. Kom in actie, doe veel kennis op en bouw je eigen digitale vastgoedimperium. Veel plezier en succes gewenst!